Kopūstai – viena populiariausių lietuvių auginamų daržovių, kuri dažnai papuošia tiek Lietuvos tradicinės virtuvės patiekalus, tiek kitų šalių virtuvių šedevrus. Rudenį kopūstus naudojame įvairioms salotoms, o žiemą juos valgome troškintus ar raugintus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad apie kopūstų naudą organizmui žinojo dar mūsų protėviai, todėl šie ne veltui yra mūsų tradicinės virtuvės dalis. Anot jos, šios daržovės yra tikras naudingųjų medžiagų ir vitaminų šaltinis. |
daugiau
|
|
|
|
|
Visais laikais žmonės ieškojo stebuklingų priemonių, galinčių padėti atitolinti senatvę, ilgiau išlikti jaunatviškais, energingais ir sveikais. Sveikatos specialistai sako, kad stebuklingų priemonių nėra, o tai, kokiu greičiu sensta organizmas, daug priklauso ir nuo mūsų. Tad artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems – šventėms, kurių metu neretai mėgaujamės ne itin sveiku maistu ar persivalgome, jie primena, kad tai, ką ir kiek valgome, taip pat veikia senėjimo procesą. |
daugiau
|
| | | |
Šventiniai stalai jau netrukus bus nukrauti ne visada lengvai virškinamais ar sveikais patiekalais. Prisėdęs prie tokio stalo retas kuris pagalvoja apie saiką ir pasijunta blogai. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Konsultacijų centre dirbanti gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė sako, kad pirmiausia reikia daryti viską, kad apsinuodijimo būtų išvengta: tinkamai laikyti ir ruošti maistą, valgant jausti saiką, valgyti mažomis porcijomis, vengti sunkiai virškinamo maisto, nepiktnaudžiauti alkoholiu, nepamiršti judėti. Taip pat gydytoja dalinasi patarimais, ką daryti, jei apsinuodijimo išvengti nepavyko. |
daugiau
|
| | | |
Laukiate ar ne, didžiosios žiemos šventės ateis, o kokios jos bus, priklausys tik nuo jūsų. Neretai šventes siejame su stresu ir chaosu. Kaip sulaukti Kalėdų nepavargus ir kaip atšvęsti jas, kad pajustume tikrąjį džiaugsmą? |
daugiau
|
| | | |
Natūrali, ekologiška – tokią kosmetiką renkasi vis dažnesnis vartotojas, tikėdamasis, kad ji bus palankesnė sveikatai. Vis dėlto, retas susimąsto, kad terminai – natūrali ir ekologiška – reiškia ne tą patį. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Produktų vertinimo skyriaus specialistai pabrėžia, kad, pavyzdžiui, natūrali kosmetika nebūtinai bus ekologiška, todėl skatina vartotojus apie tai pasidomėti prieš pasirenkant gaminį. |
daugiau
|
| | | |
Tarp daugybės ingredientų, kurie sukuria turtingą Kalėdų skonių paletę, aguonos išsiskiria kaip universalus ir laikui nepavaldus šventinio meniu priedas. Šios mažos sėklos pasižymi subtiliu skoniu ir puikiu traškumu, todėl puikiai tinka įvairiems kalėdiniams patiekalams gaminti. Jose gausu mineralų, tačiau nereikėtų šių sėklų maišyti su opijinėmis aguonomis, kurios nėra sveikatai palankios, kaip mums gerai žinomos tradicinės aguonų sėklos. |
daugiau
|
| | | |
Melsva spalva išryškėjusios ar net iššokusios venos blauzdose, patinusios pėdos ar kulkšnys, kojų tirpimas, dažnas mėšlungis ir po ilgesnio laiko stovint pasireiškiantis nuovargis – su šiais simptomais kasdien susiduria net 3 iš 10 pasaulio gyventojų. Lėtinis veninės kraujotakos nepakankamumas, geriau žinomas kaip venų varikozė, yra gana dažna, tačiau pernelyg nuvertinama būklė. |
daugiau
|
| | | |
Pirtis nuo seno buvo neatsiejama daugybės lietuvių gyvenimo dalis – čia žmonės ne tik prausdavosi, bet ir atlikdavo įvairiausius ritualus prieš vestuves ar krikštynas, maudydavo mirusiuosius, o moterys pirtyje net gimdydavo. Kas vyksta žmogaus organizme lankantis pirtyje ir kokį poveikį visa tai gali turėti sveikatai? |
daugiau
|
| | | |
Virškinimo sistema yra itin svarbi mūsų organizmo dalis, kuri atsakinga už maisto perdirbimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą. Tinkamas virškinimo sistemos funkcionavimas gali turėti įtakos mūsų imunitetui ir bendrai savijautai. |
daugiau
|
| | | |
Artėjant šventėms ir besiruošiant šventiniam skonių įvairovės maratonui, ne visi šeimos nariai turi galimybę mėgautis visų pamėgtais ir kasmet ruošiamais šventiniais patiekalais. Statistikos duomenimis, daugiau nei 20 milijonų žmonių Europoje kenčia nuo maisto alergijų. Maisto produktams alergiškiems žmonėms šventinis laikotarpis kelia nemažai iššūkių, ypatingai jeigu šventės sutinkamos ne namuose. |
daugiau
|
| | | |
|
|
|
|
|